Marko
Marko

Ja sam Marko Barjaktarević, imam 28 godina. U SOS Dječje selo Ladimirevci došao sam 1996. Godine kad sam imao sedam godina.

Dolaskom u SOS Dječje selo osjećao sam strah, bio sam tužan, zabrinut, nisam shvaćao što se događa. Ubrzo, već nakon nekoliko mjeseci, uz moju SOS mamu Grozdanu počeo sam se osjećati bolje i bio sam siguran u svojoj novoj obitelji.

Nakon nekoliko mjeseci u našu su kuću stigle još tri djevojčice. Tada smo postali velika SOS obitelj. Rado se sjećam naših zajedničkih druženja. Mogu reći da smo mi, s našom SOS mamom, zaista činili pravu obitelj i smatram da je obitelj vrlo važna za odrastanje svakog djeteta.

Nakon završene osnovne škole, iz SOS sela preselio sam u Osijek, u SOS Zajednicu mladih. Tijekom tri godine boravka u Zajednici završio sam strojarsko-tehničku školu, smjer automehaničar. Naravno, nisam zaboravio svoju SOS obitelj, svoju SOS mamu i SOS sestre te sam s njima često provodio vikende.

Ubrzo nakon završetka srednje škole počeo sam raditi u jednom građevinskom poduzeću. Ondje sam radio nekoliko godina i potom pronašao posao bliže mojoj biološkoj obitelji te sam život nastavio u obiteljskoj kući.

Tijekom mojega odrastanja bilo je i uspona i padova, ali uz podršku i razumijevanje moje SOS mame, kao i pedagoško-psihološkog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci, uspio sam izrasti u korisnog člana našeg društva. I nadalje imam dobar odnos sa SOS Dječjim selom i djelatnicima u njemu. Posjećujem SOS mamu i rado joj priskočim u pomoć kad sam u mogućnosti – jednako je tako ona meni podrška i uvijek puna razumijevanja.


Na kraju moram reći da sam ponosan na sebe, a još više na svoju vlastitu obitelj koju sam zasnovao prije godinu dana i danas živim kao sretan obiteljski čovjek.

U braku sam godinu i pol dana, još uvijek nemam svoje biološko dijete, ali supruga ima prekrasnu curicu od sedam godina koju smatram vlastitim djetetom. Mislim da sam se dobro snašao u roditeljskoj ulozi, a najviše me veseli što me djevojčica prihvatila kao oca. Zove me 'tata'.

Također, moja supruga i ja imamo status udomitelja te na taj način pomažemo nezbrinutoj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Tako smo se nedavno šest mjeseci brinuli za tek rođeno djetešce, a uskoro nam stiže još jedno novorođenče na brigu.