Daliborka
Daliborka

Kada sam bila mlađa, mislila sam da se meni ne može dogoditi ništa lijepo, vjerovala sam da će me uvijek pratiti nesreća.

Bila sam dijete kad je izbio rat. Zajedno s obitelji bila sam prognana iz rodne Bosne i Hercegovine. Ubrzo nakon dolaska u Hrvatsku moj je otac preminuo, a majka oboljela od zloćudne bolesti. Imala sam samo 12 godina, a briga za cijelu obitelj pala je na moja leđa. Morala sam se brinuti za bolesnu mamu te mlađeg brata i sestru.

Živjeli smo u maloj kući bez vode i grijanja. Sjećam se da sam uvijek nakon škole morala žuriti kući kako bih svojoj obitelji pripremila jelo, a svaka dva dana hodala sam do kilometar udaljenog susjeda po vodu. Bilo je teško, ali znala sam da to moram učiniti kako bih zaštitila brata i sestru.

Kad je majka preminula, zajedno s bratom i sestrom preselila sam u SOS Dječje selo Lekenik. Isprva mi je bilo jako neobično što se ni o čemu ne moram brinuti. Za sve je tu bila SOS mama. Ona nam je dala nadu u novi život i uvjeravala nas da budućnost može zaista biti svjetlija. Zahvaljujući njoj i svim djelatnicima SOS Dječjeg sela, mogla sam ponovno biti dijete.

Posvetila sam se školi. Znala sam, ako budem učila i imala dobre ocjene, daleko ću dogurati. Odrastanje u Lekeniku na mene je imalo velik utjecaj, zahvalna sam svim ljudima koji su sudjelovali u mom odrastanju i pomogli mi da postanem bolja osoba.


Po odlasku iz SOS Dječjeg sela upisala sam studij menadžmenta i ekonomije te dobila stipendiju.

Kada sam navršila 18 godina postala sam legalan skrbnik svojega brata i sestre. To je za mene bio najveći uspjeh.

Drago mi je što je moja priča inspirirala i druge mlade ljude, što ju je prepoznala i Udruga SOS Kinderdorf International te mi 2016. godine uručila prestižnu nagradu 'Hermann Gmeiner'.

Danas sam zahvalna za teške trenutke u životu. Naučili su me kako da razlikujem dobro od lošega, naučili su me da ostanem realna i da s obje noge stojim na zemlji i cijenim sve dobro, sve životne vrijednosti.

Zahvalna sam jer me sve to učinilo snažnom i samostalnom. Danas se mogu nositi sa svakim izazovom.